NOS herhaalt weerbericht uit 1987

HILVERSUM – Het NOS Journaal heeft gisteren een weerbericht uit september 1987 herhaald. Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff was de weersverwachting gisteren identiek aan een uitzending in 1987. “Het was onnodig een nieuw weerbericht op te nemen”, aldus Gelauff. Weerman Gerrit Hiemstra mocht thuisblijven; kijkers werden verrast door een jeugdige Erwin Kroll.

De NOS noemt het vooralsnog een experiment, maar denkt vaker weerberichten te gaan herhalen. Zo zullen kijkers ook Jan Pelleboer en Diana Woei weer voorbij zien komen. Gelauff noemt het onvermijdelijk: “We krijgen steeds minder geld. Het was kiezen: of alle weermannen drie maanden met vakantie sturen, zoals de redacties van Pauw en De Wereld Draait Door, of af en toe eens een oud weerbericht herhalen. De keus was snel gemaakt.”

Herhaalsysteem

De heilige graal bij het Journaal is een nieuw systeem, waarin alle weerberichten sinds 1985 zijn opgenomen. Als een redacteur de weersverwachting voor morgen invoert, knipt en plakt het systeem automatisch een weerbericht in elkaar, opgebouwd uit zinnen van bijvoorbeeld Helga van Leur, Marjon de Hond en Peter Kuipers Munneke. “In feite is elke voorspelling al een keer gedaan”, aldus Gelauff. Het Radio 1 Journaal overweegt om ook filemeldingen uit eerdere jaren te hergebruiken als ze ‘enigszins in de buurt komen’.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht