Mondkapjesverenigingen schieten als paddestoelen uit de grond

EINDHOVEN – Door het hele land worden steeds meer mondkapjesverenigingen opgericht, voor mensen die onder het genot van een mondkapje bij elkaar willen zijn. De meeste verenigingen huren eens in de week een zaaltje, waar leden dan een middag of avond bij elkaar kunnen zijn terwijl ze een mondmasker dragen. Vanwege het verdwijnen van de mondkapjesplicht komende zaterdag, zoeken veel mensen naar een alternatief.

“In het begin moest ik best wennen aan zo’n ding voor je neus”, zegt Geert Joefs van de vereniging L.A.M.A. uit Eindhoven. “Maar ik ben het steeds meer gaan waarderen. Je kunt je zo lekker anoniem onder de mensen begeven, zonder dat mensen je meteen herkennen. Ik durf nu veel langer naar een mooie vrouw te staren.” De naam L.A.M.A. staat dan ook voor Lekker Anoniem Mensen Aanstaren. De vereniging spreekt één keer per week af in een zalencomplex, en laat ook mensen met bivakmutsen toe.

‘Ik durfde nooit te lachen’

De Veldhovense vereniging MLG heeft een heel andere motivatie. “Ik voelde me voor het eerst vrij en onbezorgd met zo’n mondkapje”, zegt Linda Maalkamp van MLG. “Voor het eerst had ik het idee dat ik niet op mijn uiterlijk werd beoordeeld als ik onder de mensen kwam.” MLG staat voor Mensen met een Lelijk Gebit. “Ik durfde nooit te lachen”, zegt Maalkamp. “Ik hield mijn lippen altijd stijf op elkaar.” Mensen met een onwelriekende adem zijn ook welkom bij MLG, maar worden wel geacht een goed sluitend mondmasker mee te brengen.

Lees ook: Wereld Natuur Fonds in de bres voor coronavirus

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht