Hollywood stapt over op nep-acteurs, echte wapens blijven

LOS ANGELES – Drie grote Hollywood-studio’s stappen over op het gebruik van nep-acteurs. Dit naar aanleiding van het ongeval op de set van de film Rust, waar acteur Alec Baldwin een cameravrouw doodschoot met een pistool dat niet geladen had moeten zijn met echte kogels. Universal, Paramount en Warner Bros. hopen dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen door rubberacteurs in te zetten. De wapens blijven wel echt.

De werkwijze die de filmstudio’s voor ogen hebben, is simpel: er worden alleen poppen gefilmd, die vervolgens in de postproductie worden voorzien van bewegingen en mimiek. Universal gaat daarin het verst: die studio vervangt ook de hele crew. Scènes worden voortaan gefilmd met een camera op statief. “In de ochtend zet iemand die camera aan, en verlaat dan de set”, aldus een insider. “Aan het einde van de dag wordt die camera weer opgehaald, en gaan de beelden naar de nabewerking.”

Trekker overhalen

De rubberacteurs krijgen echte wapens in hun handen, maar aangezien de poppen niet in staat zijn om een trekker over te halen, zal er nooit een ongeluk kunnen ontstaan met die echte wapens. De schoten worden ook met animatietechnieken toegevoegd.

“Het vergt allemaal wat meer werk van onze CGI-afdeling, aldus een woordvoerder van Paramount Pictures. “Maar de opnames worden supergoedkoop. We gooien gewoon een stel rubberen poppen met wapens in een lege kamer, laten de camera draaien, en later in postproductie maken ze er wel iets moois van.”

Lees ook: Hollywood komt toch met Titanic II

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht