Praktijkopleiding voor sekswerkers worstelt met grensoverschrijdend gedrag

AMSTERDAM – De praktijkopleiding voor sekswerkers weet niet zeker of de opleiding last heeft van seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Het is erg lastig vast te stellen”, aldus directeur Els Achtervang van de praktijkopleiding. “Als een van onze trainers tegen een student zegt: ‘geil broekje heb je aan’, dan kan dat dus zowel een vakinhoudelijke opmerking zijn als een persoonlijke noot. In het eerste geval is het professionele feedback en dus gewenst. In het tweede geval is het grensoverschrijdend gedrag en absoluut ongewenst.”

Het afgelopen jaar hebben 19 studenten geklaagd over onduidelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Het is gewoon niet fijn als je niet zeker weet of je grensoverschrijdend bent behandeld”, laat een studente weten. Haar naam wil ze liever niet zeggen. “Ik heb hier dus meerdere keren per dag geslachtsgemeenschap met trainers, en ik ga er maar vanuit dat dat allemaal puur educatief is, maar ik weet het net niet helemaal zeker. Ik leer er echt heel veel van, dat wel, maar ik heb dus geen idee of een van die trainers misschien ook met zijn eigen genot bezig is. Ik vind dat heel verwarrend. Ik vind dat sekswerkers-in-opleiding ook recht hebben om te weten of ze grensoverschrijdend zijn behandeld.”

Het bestuur van de opleiding onderzoekt hoe seksueel grensoverschrijdend gedrag kan worden tegengegaan zonder het educatieve karakter van de praktijkopleiding geweld aan te doen. De module Orgies met meer dan 20 personen is voor onbepaalde tijd opgeschort, maar verder wil het bestuur alle trainingen zo veel mogelijk door laten gaan.

Lees ook: Vegan seks in opmars

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht