Bezoeker visrestaurant aangeklaagd na opmerking over ‘lekkere griet’

ROTTERDAM – Een man die afgelopen dinsdag in een Rotterdams visrestaurant een opmerking maakte over een ‘lekkere griet’, is aangeklaagd door de serveerster. Ze vond de opmerking ongepast, grensoverschrijdend en seksueel intimiderend. De man verklaarde via zijn advocaat dat zijn opmerking ging over het geserveerde gerecht: gebakken griet met warme groentevinaigrette en aardappelmousseline. De serveerster noemde dat verweer ‘een te makkelijk excuus’.

Volgens andere aanwezigen in het restaurant ging het al eerder mis tussen de man en de serveerster, nadat zij het bord met het hoofdgerecht voor zijn neus had gezet en de man opmerkte ‘Wat een lekker stuk!’. Hij zou hiermee hebben gedoeld op het formaat van het gepresenteerde stukje vis, maar de serveerster nam het persoonlijk op. De zaak komt volgende week voor de rechter.

Problematische soortnaam

Vorige maand was de griet ook al in het nieuws, omdat de Partij voor de Dieren bezwaar maakte tegen de soortnaam. Volgens de dierenpartij is ‘griet’ onnodig kwetsend voor de mannelijke exemplaren van de soort. “Die krijgen zo het imago aangemeten van een verwijfd visje”, aldus een woordvoerder van de partij. “Wij willen dat ook soortnamen van vissen inclusief en genderneutraal zijn. ‘Griet’ past daar als naam niet meer tussen.”

Lees ook: Hoekstra: ‘Ik dacht dat het vrouwenquotum een maximum was’

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht