Stef Blok legt Brussel plat: 'Plaatsnaam verraadt Russische invloed'

DEN HAAG – Stef Blok is voortvarend aan zijn nieuwe baan als Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving begonnen. Vandaag kondigde hij een blokkade van Brussel af. “Het mag duidelijk zijn dat de Belgische hoofdstad een broeinest van Russische invloeden is”, aldus Blok. “De plaatsnaam verraadt dat al. B-RUS-sel. Hoe duidelijk wil je het bewijs hebben. Daarom leggen we al het verkeer van en naar Brussel stil.” Ook worden alle Belgische en Europese tegoeden bevroren.

Blok spreekt er schande van dat de santies tegen Rusland door Nederland zo moeizaam werden uitgevoerd. “Het is werkelijk kinderspel. Je moet gewoon een beetje kunnen lezen, en dan weet je precies wie je moet treffen.” Acteur Russell Crowe is ook op de sanctielijst gezet. Films met hem in de hoofdrol mogen niet meer worden uitgezonden, gestreamd of verkocht. Volgende week gaat Blok in gesprek met Van Dale, om onder andere de woorden rustig, rustiek, rustgevend en rusthuis uit het woordenboek te laten verwijderen. Als de uitgever daar niet aan mee wil werken, zullen de bankrekeningen van het bedrijf worden bevroren.

Aviko

“Ik ben er nog niet uit wat ik met Aviko moet”, liet Blok weten tijdens een persconferentie. “Ik zag in de supermarkt dat ze rösti en röstirondjes verkopen. Ze schrijven het net een beetje anders, maar het klinkt me toch Russisch in de oren. Daar laat ik mijn ambtenaren nog even naar kijken.”

Lees ook: Poetin heeft eindelijk manier gevonden om van oude tanks af te komen

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht