Biologen verheugd door toename tractor

WAGENINGEN – Biologen reageren verheugd op alle meldingen van mensen die een tractor hebben gezien. “Het gaat duidelijk iets beter met de soort”, aldus Marianne Heldenbok, entomoloog aan de universiteit van Wageningen. “We horen zelfs berichten van mensen die ze op de snelweg zien, gewoon vanuit hun auto. Dat was vroeger echt geen plek om een tractor te spotten.”

In Nederland komen meerdere soorten torren voor, zoals de kniptor, de boktor en de mesttor. Ook de tractor komt van oorsprong in ons land voor, maar volgens Heldenbok gaat het al jaren bergafwaarts met de soort. “De tractor gedijt het best in gebieden met veel stikstof. Die staan flink onder druk. Wij pleiten al jaren voor een stikstofreservaat, zodat de tractor niet helemaal uit Nederland verdwijnt. De huidige opleving van de tractor is bemoedigend, maar het blijft een kwetsbare soort.”

De tractor herken je eenvoudig aan zijn felle kleuren. Ze komen voor in rood, blauw, groen, geel en oranje. Doorgaans is de tractor ook wat groter dan andere torren.

Lees ook: Boeren willen weer gratis parkeren op Malieveld

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht