Hoekstra: ‘Geloofwaardigheid niet heilig’

DEN HAAG – In een nieuw interview met het AD heeft Wopke Hoekstra gezegd dat ‘geloofwaardigheid niet heilig is’. “Ik vind geloofwaardigheid belangrijk, maar ik sta ook achter de momenten waarop ik niet geloofwaardig ben”, aldus de partijleider van het CDA. “Ik weet dat dat schuurt.”

Hoekstra kwam een paar weken geleden in opspraak door uitspraken die hij deed over stikstofreductie. Hij deed die uitspraken met baard, terwijl hij eerder de stikstofplannen van het kabinet onderschreef zonder baard. Andere kabinetsleden weten nu niet meer welke versie van Hoekstra de ware is; met baard of zonder baard. Minister-president Mark Rutte zit daarnaast in dubio of hij ook een baard moet nemen. Hugo de Jonge nam al eerder een baard.

Hoekstra gaf aan dat hij zijn baard net zo makkelijk weer afscheert. “Ik ben net een kameleon. Eerst heb ik geen baard, dan opeens wel. Eerst wilde ik geen partijleider worden, toen ineens wel. Eerst deed ik onvriendelijke uitspraken over Zuid-Europese landen, nu ben ik minister van Buitenlandse Zaken. Eerst neem ik mensen de maat over financiële verantwoordelijkheid, dan heb ik opeens zelf schimmige rekeningen op de Maagdeneilanden. Je weet nooit wat je aan mij hebt, dat is het mooie. Niets is heilig. Vandaag ben ik nog christen, morgen vind ik dat hele bijbelboekje onzin. Je kunt er bij mij op vertrouwen dat ik niet zo nodig geloofwaardig hoef te zijn.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht