Rob de Wijk: ‘Tweede Wereldoorlog zit al decennia in een patstelling’

LEIDEN – Mensen die roepen dat de Tweede Wereldoorlog in 1945 is gewonnen door de geallieerden, maken volgens historicus Rob de Wijk een denkfout. “Ik begrijp de emotie achter zulke opmerkingen, maar het is een veel te voorbarige conclusie. Ik adviseer mensen om thuis eens op de kaart te kijken; dan zie je dat Duitsland en Italië er nog gewoon liggen. De geallieerden hebben een paar tactische overwinningen behaald, maar ze hebben die niet weten om te zetten in strategisch succes”, aldus de hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden.

De Wijk kwam gisteren in opspraak omdat hij ook de opmars van het Oekraïense leger geen strategisch succes wil noemen. De Oekraïners veroverden in een week tijd ruim 3.000 vierkante kilometer grondgebied terug op de Russen. De Wijk doet het van de hand als een ‘opsteker voor de moraal’. “Maar een strategisch succes kun je het niet noemen. Dat is hetzelfde als beweren dat de Tachtigjarige Oorlog na tachtig jaar is opgehouden, terwijl we er nog middenin zitten.”

Romeinen

Volgens De Wijk laten de meeste mensen zich leiden door wensdenken. “En dat begrijp ik ook wel. Ik zou ook graag willen dat we de Romeinen in 476 na Christus definitief hadden verslagen, maar ik hoef maar op het grote aantal pizzarestaurants binnen onze landsgrenzen te wijzen, en je weet meteen: ook dat conflict zit al eeuwen in een patstelling.”

Lees ook: Rob de Wijk: ‘Geen roltrappen meer naar Rusland; kans op escalatie’

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht