NS laat uit coulance een paar treinen rijden

UTRECHT – De Nederlandse Spoorwegen hebben vanmorgen uit coulance een aantal treinen laten rijden. “Het was niet de bedoeling, maar we vonden het zo sneu voor al die mensen op de stations”, aldus NS-topman Wouter Koolmees. De NS schaalt het aantal treinen steeds verder af. “Onze toekomst ligt in fietsenstallingen, koffiekiosken en taxistandplaatsen”, aldus Koolmees. “Het laten rijden van treinen willen we achter ons laten – we zijn er gewoon niet goed in.”

Koolmees trad op 1 november vorig jaar aan als de nieuwe president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. De voormalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid constateerde al snel dat de kracht van de NS niet ligt in het laten rijden van treinen. “We moeten ons bedrijf met nieuwe ogen bekijken”, schreef hij eind vorig jaar aan het NS-personeel. “We zijn in heel veel dingen goed, alleen niet in treinen op tijd laten rijden. Voldoende zitplaatsen regelen voor passagiers lukt ons ook niet goed. Zelfs het verstaanbaar omroepen van dienstmededelingen in treinen krijgen we al decennia niet volledig onder de knie. Daarom moeten we kijken naar de dingen die we wél goed kunnen. NS gaat iets nieuws betekenen. NS staat vanaf nu voor het bedrijf dat Niet Spoort.”

Reizigers reageerden verrast door het arriveren van enkele treinen vanmorgen. “Sympathiek gebaar”, aldus reiziger Henk Versteden, die stond te wachten op perron 5 van Rotterdam Centraal. “Ik ben ingestapt, en de trein vertrok ook echt. We kwamen weliswaar aan op een heel andere eindbestemming dan verwacht, maar het was toch leuk. Ze proberen het in ieder geval.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht