Rutte stelt chipindustrie gerust: ‘In Nederland genoeg aardappelen’

DEN HAAG – Volgens Mark Rutte is het mondiale chiptekort snel opgelost als de chipindustrie zich in Nederland vestigt. “Wij hebben hier aardappelen genoeg”, zei de minister-president afgelopen zondag in Buitenhof. “De jaarlijkse aardappelproductie in ons land ligt rond de 7 miljoen ton.” Op de vraag of hij bekend was met silicium, liet Rutte weten zelf vooral naturel chips te eten. “En soms met paprikasmaak. Van siliciumchips heb ik nog nooit gehoord. Het klinkt niet lekker.”

De premier gebruikte de rest van de uitzending om zijn onvrede uit te spreken over vreemde smaken die hij in de supermarkt tegenkwam. “Je hebt nu chips met de aanduiding ‘double crunch red sweet chili’. Of ‘oven baked mediterranean herbs’. Doe effe normaal! Bij de frisdranken is het al net zo erg. Daar heb je nu dus ook Fanta Pomelo, Fanta Raspberry en Fanta Exotic – wat dat ook moge zijn. In Fanta hoort alleen sinaasappel te zitten! En prik!”

Rutte was afgelopen week voor het eerst in decennia weer in een supermarkt. “Ik heb er door mijn politieke werkzaamheden nooit tijd voor gehad”, lichtte hij toe. “Maar met het einde van mijn loopbaan in zicht, moet ik toch een beetje leren om weer voor mezelf te zorgen.” Bij de groenteafdeling keek de minister-president met stijgende verbazing naar courgettes, aubergines, aspergebroccoli en biologische baby romaine. “In mijn tijd vond je hier alleen kroppen sla, andijvie en bloemkool. Bestaat prei eigenlijk nog?”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht