Freek Vonk maakt documentaire over schaamluis in zijn onderbroek

LEIDEN – Freek Vonk maakt opnieuw een documentaire over een piepklein beestje dat zijn lichaam als huis gebruikt. Ditmaal gaat de film over Pluis, de schaamluis. “Een wonderlijk diertje dat in ons land bijna is uitgestorven omdat zijn natuurlijke habitat met steeds hogere snelheid wordt gekapt”, schrijft de bioloog op zijn Instagram-kanaal. Vonk heeft de luis geadopteerd van een Amsterdams bordeel dat er een overschot aan had. “Uiteraard pas nadat ik een klein oerwoud had laten groeien in mijn onderbroek”, legt hij uit.

Vonk kwam eerder deze week in het nieuws omdat hij de larf van een vlieg in zijn been had laten groeien. Hij noemde het beestje Kwak en koesterde er vaderlijke gevoelens voor, ook al deed het veel pijn toen Kwam zich naar buiten vrat. Van pijn zal Vonk bij Pluis niet veel last hebben, maar van jeuk des te meer. “Ik heb het ervoor over”, zegt Vonk. “Een schaamluis leeft maar anderhalve week, dat is te overzien.” Het is wel zaak dat Vonk in die periode geen schaamluis van de andere sekse oploopt, want dan kunnen ze zich gaan voortplanten. “Dan verandert de documentaire voor je het weet in een docuserie die langer loopt dan Goede Tijden, Slechte Tijden”, lacht Vonk.

De cameraman van Vonk heeft voor de zekerheid al zijn lichaamsbeharing afgeschoren. Het is niet duidelijk of het plotselinge vertrek van Vonks vriendin Franka Vedder naar een eilandje in de Stille Oceaan gerelateerd is aan de opnames van Pluis de Schaamluis.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht