Fossielenmuseum vreest voor toekomst: ‘Fossielensubsidie hard nodig’

BOXTEL – Het Oertijdmuseum in Boxtel vreest voor haar toekomst. “Met alle protesten tegen fossielensubsidies, zie ik het somber in”, zegt directeur René Fraaije. “Wij hebben zo veel fossielen in onze collectie, dat je ons een fossielenmuseum zou kunnen noemen. We hebben die subsidie hard nodig.” De museumdirecteur is niet verrast door de protesten. “We zagen het aankomen. Veel mensen vinden het vreemd om miljoenen uit te geven aan een versteende miljoenpoot uit het Plioceen, als je tegelijkertijd geld tekortkomt in de zorg.”

Ook Geologie Museum Losser is bang de fossielensubsidie te verliezen. “Wij hebben niet alleen een enorme fossielencollectie, wij hebben zelfs een fossielenspreekuur”, zegt Leo Jonkman van het museumbestuur. “Nou, maak dan je borst maar nat, in dit politieke klimaat. Het verbaast me nog dat er geen blokkade op onze oprit is. Maar misschien komt dat omdat alle demonstranten vastzitten op de A12.”

Uitgestorven

Het kabinet heeft inmiddels aangegeven de subsidies voor fossielenmusea tegen het licht te houden. “Het lijkt inderdaad logischer om dat geld te steken in het behoud van bestaande soorten, dan in het conserveren van restanten van beesten die miljoenen jaren geleden, in het Krijt-tijdperk, van de aardbodem zijn verdwenen”, liet demissionair minister-president Rutte gisteren weten. “Overigens neemt het kabinet geen verantwoordelijkheid voor het uitsterven van soorten tijdens het Krijt. Ik ben weliswaar de langstzittende premier van Nederland, maar dit was zelfs voor mijn tijd.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht