Lage opkomst bij peilingen

DEN HAAG – Nederlanders blijven massaal weg bij peilingen. Bij de laatste peiling van Maurice de Hond kwamen maar duizend mensen opdagen, terwijl er in Nederland ruim 13 miljoen peilgerechtigden wonen. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders niet weten wanneer er een peiling is en hoe ze bij het peilbureau moeten komen.

“Wat ook een rol speelt, is dat veel Nederlanders deelname aan een peiling zinloos vinden”, stelt hoogleraar kiesrecht Twan de Jong. “Want twee weken later is er een nieuwe peiling, en dan is de vorige opeens niet meer belangrijk. Veel peilgerechtigden willen daarom alleen gepeild worden als ze de garantie krijgen dat er daarna geen nieuwe peiling meer komt.”

Inzien

Een groot aantal Nederlanders geeft ook aan dat ze wel aan een peiling willen meedoen, maar alleen als ze vooraf de uitslag kunnen inzien. “Als je op voorhand al weet dat Pieter Omtzigt de peiling gaat winnen, of de VVD, dan heeft het dus niet zo veel zin om als SP-aanhanger aan een peiling mee te doen”, zegt Bert Vermeer (54) uit Den Bosch. “Dan staat al vast dat je niet gaat winnen.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht