Politie neemt nepcabaretier in beslag bij Hans Teeuwen

AMSTERDAM – De politie heeft gisteren een nepcabaretier in beslag genomen in het huis van Hans Teeuwen. Eerder op de dag nam de politie in hetzelfde huis ook al een neppistool in beslag. “We weten niet waar de echte cabaretier is”, liet een politiewoordvoerder weten, “maar de man die zich voordeed als cabaretier, was duidelijk niet grappig.”

De politie treedt steeds vaker op tegen fake humor. “Sinds vorig jaar valt humor onder de Wapenwet”, legt persofficier Karlijn ten Asbroek van het Openbaar Ministerie in Amsterdam uit. “Want ook een grap kun je op iemand afvuren, en dat kan hard aankomen. Humor is daarom alleen nog toegestaan als je een wapenvergunning hebt. Cabaretiers en andere professionele grappenmakers kunnen zo’n vergunning aanvragen. Ze moeten dan wel aantonen dat ze verantwoord met grappen om kunnen gaan.”

Doen alsof je grappig bent, is volgens de Wapenwet ook niet toegestaan. “Daarvoor geldt hetzelfde als voor nepwapens”, zegt Ten Asbroek. “Ook nephumor kan bedreigend overkomen. Net als nepwapens.”

Nepcabaretier

De man die zich gisteren voordeed als ‘Hans Teeuwen’ is volgens de politie niet de beroemde cabaretier. “Om de echte Teeuwen kon je lachen. Die deed dan een pauw na, en dan lag je in een deuk. Of hij speelde poppenkast met Bertje en Henk en dan biggelden de tranen over je wangen van het lachen. De man die we gisteren aantroffen in het huis van Teeuwen was eerder verward dan grappig. Op jezelf uitgeven als cabaretier terwijl je dat niet bent, staat een straf van 500 uur luisteren naar speeches van Femke Halsema.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht