Wetenschappers ontdekken leven op aarde

LEIDEN – Wetenschappers hebben vastgesteld dat er leven moet zijn op aarde. Vermoedens over primitieve en meer geavanceerde levensvormen op de blauwe planeet bestonden al langer, maar het bestaan ervan is nu vrijwel onomstotelijk vastgesteld. “We zijn 99,9 procent zeker”, aldus een van de onderzoekers.

“De hypothese dat er levensvormen op aarde voorkomen, is niet nieuw”, bevestigt een onderzoeker van de Universiteit Leiden. “Maar tot op heden was er nooit een degelijke onderbouwing. Het bleef altijd een aanname.” De wetenschappers zeggen verbaasd te zijn dat er niet eerder onderzoek is gedaan naar het vermoeden van leven op aarde. “Je zou toch denken dat er eerder iemand geweest moet zijn die heeft gedacht: laten we eens onderzoeken of het ook écht zo is.”

Twijfel

De onderzoeksresultaten worden overigens door andere wetenschappers in twijfel getrokken. “Het is aannemelijk dat er in het onmetelijke universum plekken zijn waar leven is ontstaan”, aldus een kritische onderzoeker. “Maar de kans dat dat precies hier op aarde is gebeurd, is statistisch verwaarloosbaar. Die kans is zo klein, dat je er eigenlijk vanuit moet gaan dat leven op aarde onwaarschijnlijk is.”

Lees ook: Complotdenker verward door brede steun