Meeste terroristen inmiddels omgeschoold

DEN HAAG – Over vrijwel de hele wereld is een groot tekort aan terreur ontstaan doordat de meeste terroristen zich hebben laten omscholen. Dat stelt de Nederlandse belangenorganisatie van terreurgroepen in een brandbrief aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Wie vandaag een terrorist zoekt, kan die eigenlijk niet vinden”, stelt de brandbrief. De belangenorganisatie wijt de terugloop aan corona en pleit voor een nieuw pakket van maatregelen om de sector te redden.

Terrorisme-expert Peter Luytenbroek bevestigt dat de meeste terroristen het afgelopen jaar noodgedwongen met hun activiteiten zijn gestopt. “Door de aanhoudende coronabeperkingen werd hun werk nagenoeg onmogelijk”, zegt hij. “Een vliegtuig kapen is lastig als er nauwelijks vluchten zijn. En bomaanslagen hebben nauwelijks effect als er geen plekken zijn waar veel mensen bij elkaar komen.”

Versoepelingen

Volgens de terrorisme-expert is het niet waarschijnlijk dat de omgeschoolde terroristen weer terug gaan naar hun oude job nu de coronamaatregelen versoepeld worden. “Het is een sector die je niet zomaar even kunt verlaten, om er vervolgens weer in terug te keren. Terroristen werken jarenlang aan een band met hun opdrachtgever en proberen daarbij echt een overtuiging op te bouwen voor de zaak waar ze voor werken. Het is geen wereld waar je zo even binnenstapt en ‘je ding doet’.”

Volgens Luytenbroek werken de meeste voormalige terroristen nu in de kinderopvang, gezondheidszorg en hulpverlening. “Ze werken graag met mensen.”

Lees ook: Complotdenker verward door brede steun

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht