Geert Wilders op vakantie in Marokko (dag 5)

MARRAKESH – Geert Wilders deed het vandaag rustig aan, tijdens de vijfde dag van zijn weekje vakantie in Marrakesh (Marokko). Wilders bleef een groot deel van de dag bij het kleine zwembad in zijn riad, waar hij een boek van Abdelkader Benali las. Alleen aan het einde van de middag verliet hij zijn vakantieverblijf voor een Marokkaans kopje koffie aan Djemaa el Fna, het centrale plein van de stad. “Heerlijk”, zei Wilders, sippend aan een klein glaasje sterke koffie met een melange van kaneel en gember. “Maar thuis in Nederland heb ik toch liever een pot filterkoffie van Douwe Egberts.”

Marokkaanse koffie wordt gemaakt van Arabica koffiebonen. Na meerdere keren aan de kook te zijn gebracht, wordt er suiker, kaneel, peper en vaak ook gember aan toegevoegd. Dit wordt vervolgens gezeefd en in kleine glaasjes geschonken. “Het is heerlijke koffie”, aldus de PVV-voorman. “Als ik in Marokko ben, drink ik niets liever. Maar tegen mijn landgenoten zeg ik: schoenmakers, blijf bij je leest. Zet gewoon een pot filterkoffie. Ga niet Italiaans lopen doen met een espressomachine, hang niet de Fransoos uit met een french press, stel je niet aan met zo’n Zwitsers Nespresso-apparaat, ga al helemaal niet Marokkaans kruidig lopen doen met je koffie, maar stop gewoon zo’n filterzakje in een koffiezetapparaat en gooi er filterkoffie in van Douwe Egberts of nog beter Kanis & Gunnink. Zo hoort het bij ons.”

In een persverklaring voegde Wilders daar later nog aan toe: “Senseo ook toegestaan, want dat is door Philips en Douwe Egberts bedacht – twee Nederlandse bedrijven.”

Volgend artikel in deze reeks »

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht