Geert Wilders op vakantie in Marokko (dag 6)

MARRAKESH – Op de zesde dag van zijn weekje vakantie in Marrakesh (Marokko), heeft Geert Wilders ’s avonds couscous gegeten bij restaurant Le Marrakchi, in het hart van de medina. “Ik ben dol op zo’n maaltijd die in een tajine wordt bereid”, aldus de PVV-leider. “Lekker kruidig, maar dan wel met van die zoete, gekarmeliseerde uitjes en rozijnen er doorheen. Verrukkelijk.” Toen de restauranthouder hem een tajine voor thuis wilde meegeven, wees Wilders dit echter resoluut van de hand. “Een karbonade met sperziebonen en gekookte aardappelen kook je niet in een tajine.”

“Hier in Marokko verwacht ik ook geen andijviestamppot of broodje haring”, zei Wilders vervolgens tegen toeristen aan een tafeltje naast hem. “In Nederland verwacht ik om dezelfde redenen geen couscous, harira of chebakia. Laten we in vredesnaam allemaal onze eigen keuken behouden. Het is al erg genoeg dat je in Nederland omver wordt gereden door pizzabezorgers. Die Italianen konden de oorlog niet winnen, maar met hun weeïge pasta’s, pizza’s en cappuccino’s overheersen ze verdorie de hele wereld. De hele Nederlandse keuken is doordrenkt van de olijfolie – wat is er in vredesnaam mis met roomboter? En nadat onze bakkers zich eerst hebben laten overreden door de Fransen om stokbroden te gaan bakken, zitten ze nu in toenemende mate Turkse broden te bakken. Ik wil gewoon een halfje volkorenbruin kunnen kopen!”

Hollandse pot

“Ik pleit voor een terugkeer naar de Hollandse pot”, ging de PVV-leider door tegen de andere gasten in het restaurant. “Wat mij betreft gaan we Nederlandse restaurants subsidie geven als ze al die buitenlandse culinaire fratsen ook lekker in het buitenland laten.” Wilders’ toehoorders knikten beleefd, maar kwamen uit Portugal en hebben vermoedelijk geen woord van zijn betoog verstaan. “Deze couscous zijn overigens goddelijk”, sloot de PVV-voorman af. “Ik ga dit restaurant vijf sterren geven op Tripadvisor.”

Volgend artikel in deze reeks »

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht