‘Geboorte verhoogt kans op kanker aanzienlijk’

AMSTERDAM – De geboorte is van invloed op de ontwikkeling van kanker op latere leeftijd. Dat hebben wetenschappers aan de Vrije Universiteit Amsterdam vastgesteld. Uit hun onderzoek blijkt dat mensen die zijn geboren, een significant hogere kans hebben op kanker dan mensen die niet zijn geboren. De onderzoekers pleiten voor waarschuwingen op babyartikelen.

“Het verschil is verbijsterend”, aldus een van de wetenschappers. “Alle mensen die kanker ontwikkelen, zijn ooit geboren. En níet geboren worden, reduceert de kans op kanker tot nul. Er is overduidelijk een oorzakelijk verband.”

Voorlichtingscampagne

De onderzoekers pleiten voor geboortebeperking en een verbod op reclame voor babyproducten. “Geboren worden is nog veel schadelijker dan roken of alcohol drinken”, aldus een wetenschapper. “Het is absurd dat je de tv maar hoeft aan te zetten en je ziet blije babies – alsof het allemaal zo leuk is.” De onderzoekers willen een duidelijke campagne rondom de schadelijke effecten van geboren worden. Er wordt onder andere gedacht aan de verplichting om op rompertjes en babyflesjes afbeeldingen van kankergezewellen te plaatsen, met daaronder de tekst ‘GEBOREN WORDEN IS DODELIJK’.

Lees ook: Wetenschappers ontdekken leven op aarde

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht