Rutte pleit voor gespreid hamsteren

DEN HAAG – Met een recessie op komst en een koude winter zonder voldoende gas in het vooruitzicht, pleit minister-president Rutte voor gespreid hamsteren. “Hamsteren is prima, maar het loopt mis als we allemaal tot het laatste moment wachten”, aldus de premier. “Daarom stel ik een gefaseerde aanpak voor, waarbij mensen die tot 120 procent van het minimumloon verdienen, in een straal van 40 kilometer rondom de Randstad wonen maar niet in de Randstad zelf, en wiens achternaam begint met een van de eerste acht letters van het alfabet maar niet de B, nu alvast beginnen met inslaan. Op die manier weten we allemaal waar we aan toe zijn, en wordt het straks geen chaos.”

Volgens Rutte heeft het kabinet gekozen voor een eenvoudige aanpak van het gespreid hamsteren, waarbij rekening is gehouden met een optimale spreiding over het hele land. “We hebben dankzij de coronacrisis en met name het vaccineren van zoveel mogelijk mensen veel ervaring opgedaan met hoe je zoiets aanpakt op een manier die voor iedereen duidelijk is”, aldus de premier.

HamsterCheck

Het spreidingsvoorstel van Rutte betreft niet alle artikelen. Wc-papier, bouillonblokjes, chocoladerepen en koffie zijn voorlopig uitgesloten van hamsteren. “We willen het hamsterproces zo helder mogelijk houden, maar tegelijkertijd mag het voortijdige hamsteren ook weer niet in de weg zitten van mensen die reguliere boodschappen doen. Daarom komt er een app, HamsterCheck, waarin je van uur tot uur kunt zien welke producten gehamsterd mogen worden. Het is belangrijk om die app in de supermarkt te raadplegen, voor je afrekent. Want het kan zijn dat de hamsterregels tijdens je bezoek aan de supermarkt alweer zijn gewijzigd. Dus laad je karretje vol, doe bij de kassa even een check of alle gehamsterde producten nog steeds toegestaan zijn, zet dan eventueel te veel ingeladen producten weer terug in het schap, doe dan nog een keer de check als je weer terug bij de kassa bent, en reken pas af als de inhoud van je boodschappenkarretje aan de op dat moment geldende regels voldoet. Zo eenvoudig is het.”

Supermarkten maken bezwaar

De Landelijke Federatie van Supermarkten (LFS) laat weten begrip te hebben voor de aanpak die het kabinet voorstelt, maar wil graag dat de minister-president niet steeds spreekt over ‘hamsteren’. “Dat woord geeft de consument het onjuiste idee dat hamsteren alleen mag bij één bepaalde supermarkt, die het woord ‘hamsteren’ al jarenlang gebruikt in publiekscampagnes”, aldus LFS-voorzitter Frans Rodent. “Wij hebben liever dat de minister-president spreekt over het preventief inkopen van consumptiegoederen waarvan op relatief korte termijn schaarste wordt verwacht.”

Lees ook: Klanten ABN-AMRO kunnen geen steekpenningen meer opnemen

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht