Rutte: ‘Bezoek Pelosi aan Groningen is onnodig provocerend’

DEN HAAG – Minister-president Rutte noemt het aangekondigde bezoek van Nancy Pelosi aan Groningen ‘onnodig provocerend’. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil in de loop van deze week een bezoek brengen aan het door aardbevingen geteisterde gebied. Rutte vindt dat Pelosi ‘met vuur speelt’ en dreigt met militaire acties als ze het bezoek doorzet.

Pelosi wil met haar bezoek duidelijk maken dat Amerika de provincie Groningen steunt. Ook de Amerikaanse president Biden liet vorige week weten dat zijn land de Groningers altijd zal verdedigen. De Verenigde Staten stuurden een paar weken geleden al een vliegdekschip richting de Noordzee, toen er geluiden klonken dat de regering in Den Haag komende winter de gaskraan in Groningen weer wil opendraaien.

“Wij staan achter Groningen en zullen Groningers steunen in hun onafhankelijkheidsstrijd”, liet Pelosi gisteren nog weten. “Groningen mag niet langer lijden onder het juk van de Hollanders.” In Groningen is met verwarring gereageerd op de uitspraken van Pelosi. “Ik wil helemaal niet dat Groningen onafhankelijk wordt”, aldus aardbevingsslachtoffer Peter Vos. “Ik wil gewoon een schadevergoeding.”

Lees ook: Rutte pleit voor gespreid hamsteren

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht