Albert Heijn haalt lekkere dingen weer uit de schappen

ZAANDAM – Albert Heijn haalt deze week alle lekkere dingen weer uit de schappen. Zalmbonbons en zalmtompoucen, amuse glaasjes met kerrie en couscous, haricots verts met spek, garnalenkroketjes voor in de oven: de supermarktketen weigert ook dit jaar om de lekkerste producten het hele jaar door te verkopen. “Lekkere dingen verkopen we alleen met de feestdagen. We vinden het niet nodig dat mensen het hele jaar door van lekkere dingen genieten”, aldus een woordvoerder van het supermarktconcern.

Albert Heijn verkoopt de lekkerste producten sinds jaar en dag in verpakkingen waar in grote letters ‘Excellent’ op staat. Deze excellente etenswaren verkoopt de supermarkt alleen rond kerst, oudjaar en Pasen. De rest van het jaar verkoopt Albert Heijn alleen producten die ‘redelijk’, ‘voldoende’ of ‘goed’ zijn, maar zonder dat op de verpakking te zetten. De Reclame Code Commissie onderzoekt momenteel of Albert Heijn verplicht kan worden om niet alleen ‘Excellent’, maar waar nodig ook ‘Matig’ of ‘Amper een voldoende’ op de verpakkingen te zetten.

Ondertussen is er een stormloop ontstaan op de laatste excellente producten die nu nog in de schappen liggen. “Ik heb nog voor een maand excellente zalmcarpaccio kunnen inslaan”, vertelt Jutte de Groot uit Rijswijk. “Die vries ik thuis in. Maar ik weet me geen raad als die voorraad op is. Ik weiger minder-dan-excellente zalm te eten.”

Paasdagen

Mariska Vriesekamp uit Leidschendam zit met eenzelfde probleem. “Ik sla met Pasen altijd een flinke lading excellente scones in. Ik ben dol op scones. Maar Albert Heijn verkoopt ze alleen rond de paasdagen. Dus ik koop rond Pasen zoveel verpakkingen als ik maar kan. Ik begrijp niet waarom ik van Albert Heijn alleen met Pasen scones mag eten. En waarom zijn er wel het hele jaar croissants? Wat is de logica daarachter?”

Albert Heijn wilde niet inhoudelijk reageren op vragen van Feitig. “Het is een delicate kwestie”, laat de supermarktketen weten. “Die kan alleen onze excellente woordvoerder beantwoorden, maar die werkt pas weer rond de paasdagen.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht