Bosatlas stopt met stedelijke gebieden, oceanen en woestijnen

GRONINGEN – De Bosatlas stopt met het weergeven van stedelijke gebieden, oceanen, zeeën, woestijnen, poolgebieden en bergtoppen. “We gaan weer terug naar onze oorsprong”, laat een woordvoerder van Noordhoff Uitgevers weten. In de nieuwe editie van de Bosatlas staat bijvoorbeeld wel een kaart van de Veluwe, maar bosarme provincies zoals Noord- en Zuid-Holland zijn er bijna niet in terug te vinden. Steden zoals Rotterdam en Den Haag zijn ook vrijwel helemaal weggelaten, op delen zoals het Kralingse Bos en de Scheveningse Bosjes na.

“Een bijkomend voordeel van die hernieuwde focus is dat de Bosatlas nu veel dunner is”, stelt Noordhoff. “Wat goed is, want zo draagt de Bosatlas minder bij aan ontbossing. Het was natuurlijk altijd wat wrang dat je een half bos moest omzagen om een nieuwe voorraad Bosatlassen te kunnen drukken.”

Door toenemende ontbossing zullen toekomstige edities van de Bosatlas steeds dunner worden. “Uiteindelijk denken we dat we het met één A4’tje af kunnen”, aldus de uitgever. “Op de voorkant staat dan de cover, en op de achterkant het voorwoord, een kaartje van het laatst overgebleven bos en de achterflap.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht