‘Wokidoki’ woord van het jaar 2022

UTRECHT – Het woord ‘wokidoki’ is gekozen tot woord van het jaar 2022. Dat heeft uitgeverij Van Dale vanmiddag bekendgemaakt. Wokidoki is het antwoord van veel mensen als ze erop worden aangesproken dat ze iets niet meer mogen zeggen. Het woord kreeg 83 procent van de stemmen, en won daarmee met gemak van onder andere klimaatklever, zevenvinker en emojibaby.

“Nederlanders worden in toenemende mate aangesproken op hun taalgebruik”, legt een taalkundige van Van Dale uit. “Bijvoorbeeld als ze ‘Dames en heren’ zeggen, terwijl ze ook ‘Beste mensen’ kunnen zeggen, wat genderneutraal is. Of wanneer ze in een gesprek over het slavernijverleden het woord ’slaaf’ gebruiken, terwijl we liever spreken over ‘slaafgemaakten’. Of wanneer ze zichzelf ‘blank’ noemen, terwijl je ‘wit’ moet zeggen. Veel mensen antwoorden tegenwoordig dan schouderophalend ‘wokidoki’.”

Discussievermijdend

Wokidoki is een samenvoeging van ‘woke’ en ‘okidoki’. Net als de opmerking ‘oké boomer’ van een paar jaar geleden, heeft de term wokidoki een hoog whatever-gehalte. “Door wokidoki te zeggen, laat je eigenlijk merken dat het je niet zo veel uitmaakt. Het is een manier om een discussie met iemand die woke is te vermijden”, aldus Van Dale.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht