Efteling vervangt Vliegende Fakir door drone

KAATSHEUVEL – De Efteling heeft de Vliegende Fakir in het Sprookjesbos vervangen door een drone. “Een man die op een tapijt heen en weer vliegt, is niet meer van deze tijd”, aldus Efteling-directeur Fons Jurgens. De fakir zit nu in een nieuwgebouwd verkeerstorentje, waar hij de drone bestuurt. Hij draagt jeans en een hoodie, want een fakirgewaad zet volgens Jurgens een ‘te stereotiep beeld neer van Indiase mensen’.

Ook de muziek van het sprookje is aangepast. De Indiase fluitmuziek is vervangen door een hiphop-soundtrack. “Dat is de meest inclusieve muziek die we konden bedenken”, stelt Jurgens. “Over de hele wereld luisteren mensen naar hiphop. We wilden alles aan dit sprookje zo generiek mogelijk maken, zodat het ontdaan is van elke vorm van couleur locale. Excuus dat ik nu een Franse term gebruik; ik wil niet-Franse mensen niet kwetsen. Ik zal aftreden vanwege deze woordkeuze, die uiterst ongepast is.”

Rood-met-zwarte-stippen

De Efteling heropende eerder deze week ook de attractie Droomvlucht, waarin witte elfjes zijn vervangen door donkere elfjes. Volgens de Efteling zullen er in het sprookjesbos binnenkort ook enkele paddestoelen worden vervangen. Het park werd er door bezoekers op gewezen dat alle paddestoelen rood-met-witte-stippen zijn, en nergens rood-met-zwarte-stippen.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht