TikTok verboden voor ambtenaren, Tic Tacs en tuktuks mogen nog wel

DEN HAAG – Nederlandse ambtenaren mogen nog wel gebruik maken van tuktuks, en ook de snoepjes van het merk Tic Tac zijn voorlopig toegestaan. Dat heeft het kabinet vanmorgen laten weten. “Ik begrijp dat er deze week de nodige verwarring is ontstaan”, liet minister-president Rutte weten. “Er is voor ambtenaren alleen een verbod om TikTok te gebruiken op werktelefoons. Met een tuktuk naar je werk komen of een Tic Tacje nemen tijdens werktijd, mag nog wel. Ook al klinken die dingen hetzelfde.”

Rutte deed de uitspraken naar aanleiding van een incident in Artis in Amsterdam. Daar werd gisteren een ambtenaar met harde hand uit de dierentuin verwijderd, nadat hij had staan kijken naar de roodsnaveltok. De vogel wordt vanwege zijn typerende ‘tok-tok’-geluid ook wel roodsnaveltoktok genoemd. Toen medewerkers van de dierentuin door toeval zagen dat de bezoeker een Rijkspas bij zich had, lieten ze de man weten dat dit ‘niet voor zijn ogen bedoeld was’ en vroegen ze of hij de dierentuin wilde verlaten. Toen de ambtenaar daar geen gehoor aan gaf, is hij met knuppels en stroomstootwapens de dierentuin uitgewerkt.

Sisser

De directeur van Artis liet later weten dat het incident met een sisser was afgelopen: “Dit had veel erger kunnen uitpakken. Voor je het weet blijken er wel twintig ambtenaren bij de roodsnaveltok te staan. Het was er gelukkig maar eentje.”

De ambtenaar in kwestie heeft vanuit zijn ziekenhuisbed een video van het incident gedeeld via TikTok. Hij deed dat via zijn privételefoon. De Chinese overheid heeft hem daar inmiddels voor bedankt. “We zullen deze data enorm gaan gebruiken”, aldus de ambassadeur van China in Den Haag.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht