Niet genoeg glas voor 17 miljoen pensioenpotjes

DEN HAAG – De glasindustrie in Nederland trekt aan de alarmbel vanwege de nieuwe pensioenwet. Die wet bepaalt dat de gemeenschappelijke pensioenpot waaruit nu alle pensioenen worden betaald, moet worden verdeeld over miljoenen individuele potjes. “Het is mooi dat iedere Nederlander zijn eigen pensioenpotje krijgt, maar de overheid heeft er niet over nagedacht of daar wel genoeg glas voor is”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Glasfabrikanten (VNG). “Wij weten niet waar we op korte termijn het glas voor 17 miljoen pensioenpotjes vandaan moeten halen. Vooral niet omdat er ook gewoon potjes nodig blijven voor appelmoes en erwtjes.”

Volgens de belangenvereniging van de glasindustrie wordt het door de pensioenwet noodzaak dat mensen vaker glas naar de glasbak brengen. “Veel mensen laten lege flessen en potjes een week staan voor ze ermee naar de glasbak lopen. Sommige mensen wachten er zelfs twee weken mee. Dat kan door de nieuwe pensioenwet niet meer; glas mag niet zo lang ongebruikt blijven. De omloopsnelheid moet drastisch omhoog.”

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat in een reactie weten de zorgen van de glasindustrie te begrijpen. “Maar er zijn niet meteen 17 miljoen potjes nodig”, aldus een woordvoerder. “Pensioen bouw je pas op als je gaat werken. Kinderen hebben dus nog geen pensioenpotje nodig.” Minister Carola Schouten liet weten er geen bezwaar tegen te hebben als een deel van de pensioenpotjes voorlopig even in blik gaan. “Het is een overgangsfase”, aldus de minister. “Dan moet je soms even creatieve oplossingen bedenken.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht