Hoekstra: ‘Onzin is de hoeksteen van de samenleving’

DEN HAAG – Vertrekkend CDA-partijleider Wopke Hoekstra wees zijn opvolger Henri Bontenbal gisteren tijdens een persconferentie nog eens op de kernwaarde van het CDA: “Onzin is de hoeksteen van de samenleving. Daar heb ik me de afgelopen jaren flink voor ingezet.” Toen een journalist hem vroeg of hij niet bedoelde dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is, viel er een lange stilte. Die werd doorbroken door Bontenbal, die voor het oog van de camera’s niet direct wilde reageren op de woorden van Hoekstra, maar wel aangaf dat het CDA ‘een nieuwe koers gaat varen’.

Toen Hoekstra na afloop van de persconferentie opnieuw werd gevraagd of hij daadwerkelijk ‘onzin’ bedoelde, mompelde de CDA-minister alleen iets over een vergeten leesbril, en wilde vervolgens niets meer zeggen. Een woordvoerder van het CDA liet later op de dag weten dat Hoekstra de kernwaarde van het CDA jaren geleden ‘verkeerd heeft gelezen’. “Hij had destijds zijn leesbril niet bij zich. Hij dacht dat er ‘onzin’ stond, dus daar heeft hij zich hard voor gemaakt. Er stond natuurlijk ‘gezin’. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving. Wij begrijpen bij het CDA nu opeens ook beter waarom Hoekstra zich soms zo onverklaarbaar gedroeg.”

Henri Bontenbal wilde de kwestie gisteravond niet groter maken dan hij is. “Het was een eerlijke vergissing van Hoekstra. Kan gebeuren. Al had hij natuurlijk wel moeten aanvoelen dat het gezin de molensteen om de nek van de samenleving is.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht