Maurice de Hond waarschuwt Timmermans: ‘Baarden doen het slecht in de politiek’

DEN HAAG – Volgens opiniepeiler Maurice de Hond maakt Frans Timmermans door zijn baard weinig kans om minister-president van Nederland te worden. “Nederland heeft al meer dan een eeuw geen premier met baard meer gehad. Rutte, Balkenende, Kok, Van Agt… ze hadden allemaal een blote kin. Zelfs Lubbers, al moest die zich twee keer per dag scheren om dat voor elkaar te boksen.” Volgens De Hond vertrouwen kiezers baarden niet. “Een baard ziet eruit alsof je iets te verbergen hebt. Daar houden Nederlanders niet van.”

De laatste Nederlandse minister-president met baard was Pieter Cort van der Linden. Hij was premier van 1913 tot 1918 en wist Nederland neutraal te houden tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Dat waren andere tijden”, stelt De Hond. “Van der Linden was niet alleen de laatste bebaarde minister-president, maar ook de laatste partijloze premier. De politiek was toen heel anders. Sindsdien is er veel veranderd. Een enkele besnorde premier hebben we nog wel gehad, denk aan Willem Drees. Maar baarden nooit meer.”

Bebaarde CDA’ers

Volgens De Hond is er een directe relatie tussen het laten staan van een baard en de politieke carrière. “Het CDA is daar een goed voorbeeld van. Minister Hugo de Jonge liet opeens een baard staan, en werd daarna door het halve land niet meer serieus genomen. Partijleider Wopke Hoekstra liet kort daarop ook een baard staan. En kijk waar het CDA nu staat… de partij is geminimaliseerd in de peilingen. En houdt misschien zelfs op te bestaan.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht