Kabinet wil statiegeld op appelstickertjes

DEN HAAG – Het kabinet gaat statiegeld op fruitstickers invoeren. Het gaat om de stickertjes op appels, bananen, peren en ander fruit. “Per jaar verdwijnen er miljoenen stickertjes bij het gft-afval, waar ze helemaal niet thuishoren”, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen. “Daarom gaan we 5 cent statiegeld per stickertje rekenen. Je kunt je fruitstickertjes inleveren bij de groenteboer of de supermarkt. Er komen ook fruitstickerinzamelmachines op festivals.”

Verkopers van fruit moeten hun klanten erop wijzen dat er statiegeld op de stickertjes zit. “Ze kunnen daarvoor speciale statiegeldstickertjes gebruiken, die ze naast de fruitstickers kunnen plakken”, zegt Heijnen. Op de statiegeldstickers zelf zit ook statiegeld. “We kijken nog of er een derde sticker moet komen om te wijzen op het statiegeld op de statiegeldsticker”, zegt de staatssecretaris. “En mogelijk dan ook een vierde sticker om te wijzen op het statiegeld op de derde.”

Volgens Heijnen is de statiegeldsticker een ‘werkbare oplossing’ voor de fruitbranche. “Stickertjes plakken zijn ze gewend. Ze hoeven nu alleen maar wat extra stickertjes te plakken om de hoeveelheid stickertjes in het gft-afval tegen te gaan.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht