Hoekstra: ‘Absurd dat Europees Parlement op en neer reist tussen Brussel en Bruxelles’

BRUSSEL – Wopke Hoekstra heeft zijn ongenoegen uitgesproken over het op en neer reizen tussen verschillende steden door het Europees Parlement. “Het was mij bekend dat het parlement op en neer reist tussen Brussel en Straatsburg”, zei hij gisteren tijdens een persconferentie over zijn benoeming tot klimaatcommissaris. “Maar nu kom ik er dus achter dat ze ook op en neer reizen tussen Brussel en Bruxelles. Daar hoor je nooit iemand over, maar ik zie het bij de afspraken in mijn agenda. De ene keer is het in Brussel, de andere keer in Bruxelles.”

Hoekstra wil als nieuwe ‘klimaatpaus’ van de EU paal en perk stellen aan al dat gereis. “Het is gewoon niet goed voor de CO₂-uitstoot. Daarom vind ik dat we de reisbewegingen van het Europees Parlement moeten inperken. Prima dat ze eens in de maand op en neer naar Straatsburg gaan, maar niet ook nog eens wekelijks op en neer tussen Brussel en Bruxelles. Daar trek ik een grens.”

Hoekstra vindt dat de EU ook de reisbewegingen van inwoners moet inperken. “De EU heeft meer dan 448 miljoen inwoners. Een groot deel daarvan is stemgerechtigd. Dat betekent dus dat eens in de vijf jaar miljoenen mensen massaal naar stembureaus gaan om te stemmen. Maar waarom laat je honderden miljoenen mensen stemmen als het ook met veel minder kan? Mijn voorstel zou zijn: we organiseren die verkiezingen voortaan in één dorp, ergens in de EU. De uitslag geldt voor de hele Europese Unie. We vertellen uiteraard niemand waar dat ene dorp is, anders gaat iedereen daarnaartoe. Zo heb ik nog veel meer klimaatideeën waar Frans Timmermans nooit op is gekomen.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht