Zwevende kiezers moeten zich aan verkeersregels houden

ZOETERMEER – Zwevende kiezers moeten zich aan dezelfde verkeersregels houden als alle andere kiezers. Dat zegt de RDW naar aanleiding van meerdere incidenten waarbij zwevende kiezers alle kanten op vliegen. “Ook als je zweeft mag je alleen links inhalen”, zegt een woordvoerder. “En kiezers van rechts hebben voorrang.”

De afgelopen week waren er meerdere incidenten waarbij automobilisten verkeersovertredingen begingen, en zich vervolgens beriepen op hun status als ‘zwevende kiezer’. Sommigen hebben zelfs stickers met de tekst ‘Ik rij niet, ik zweef’ op hun bumper geplakt. “Het idee is ontstaan dat er andere regels gelden als je zweeft”, zegt een woordvoerder van de Dienst Verkeerspolitie in Driebergen. “Mensen halen elkaar rechts in op de snelweg, en denken dat dat mag omdat ze zwevende kiezers zijn. Vaak maken ze het ook nog eens extra ingewikkeld met opmerkingen als ‘Wat rechts is voor jou, is links als je van de andere kant komt.’ Verkeersagenten hebben moeite om dat te weerleggen.”

Rechts inhalen

De Verkeerspolitie heeft al langer last van de politieke opvattingen van weggebruikers. “Als wij iemand aanhouden, leidt dat steeds vaker tot lange discussies, waarbij de politieke standpunten van andere weggebruikers erbij worden gehaald”, licht de politiewoordvoerder toe. “Dan houden wij iemand aan omdat hij rechts inhaalt, maar vervolgens zegt hij: ‘Degene die ik inhaalde, stemt PVV, en zelf ben ik links georiënteerd, dus het is onmogelijk dat ik die persoon rechts heb ingehaald.’ Vervolgens ontstaat er een polemiek van drie kwartier, die wij helemaal in een proces verbaal moeten vastleggen. Dat legt een enorme druk op onze capaciteit.”

De RDW stelde gisteren in een persverklaring het prima te vinden dat weggebruikers zwalken in een gepolariseerd politiek klimaat, maar vindt dat dat wel ordentelijk moet gebeuren.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht