Diergaarde Blijdorp neemt afscheid van bezoekers

ROTTERDAM – In Diergaarde Blijdorp zijn straks geen bezoekers meer te zien. “Mensen passen niet in de nieuwe plannen van de dierentuin”, legt directeur Erik Zevenbergen uit. “We richten ons volledig op soortbehoud. Van bezoekers zijn er genoeg, daar hoeven wij als dierentuin niet in te investeren.” De eerste bezoekers zijn al in houten kratten verscheept naar een dierentuin in Zuid-Frankrijk.

“Bezoekers zijn niet meteen verdwenen”, zegt Zevenbergen. “We zoeken nu eerst een nieuwe plek voor alle abonnementhouders. Die vertrekken als eerste. In de komende paar jaar zoeken we ook een nieuw onderkomen voor alle andere bezoekers. We doen het zorgvuldig, dus het kost tijd. Voorlopig kun je dus nog steeds bezoekers zien in Blijdorp.”

Gorilla’s en wolven

De dierentuin deed eerder ook afstand van haar wolven, zee-otters, gibbons en gorilla’s, en doekte recent vlinderparadijs Amazonica op. Alle terrariums en aquariums in de Rivièrahal werden jaren geleden al leeggehaald en de inhoud ervan aan een visboer verkocht. In coronatijd is ook het personeelsbestand teruggeschroefd.

“De doelstelling is eigenlijk om van Blijdorp het meest desolate stukje Rotterdam te maken”, aldus Zevenbergen. “Al laat ik planten voorlopig ongemoeid. Ik laat het aan mijn opvolger hoe we van die levensvorm afkomen.”

Blijdorp noemt zichzelf in het meest recente jaarverslag niet langer een dierentuin, maar alleen nog ‘tuin’.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht