Bouterse: ‘Twintig jaar erg veel, het ging alleen om december’

PARAMARIBO – Desi Bouterse vindt dat hij een te hoge gevangenisstraf heeft gekregen voor de Decembermoorden in 1982. “Ze kijken alleen maar naar de maand december. De rest van dat jaar heb ik me als een engel gedragen. Dat zijn elf voorbeeldige maanden, en maar één die wat minder goed ging. Gemiddeld kom ik dan toch heel aardig uit.”

Bouterse vindt dat zijn gedrag niet per maand beoordeeld mag worden. “Straks krijg ik ook nog processen aan mijn broek voor de Augustusfraude en de Aprilaanrandingen. Op die manier is het eind zoek. Iedereen heeft wel eens een maandje dat het wat minder gaat. Om daar nou meteen op afgerekend te worden.”

Gratieverzoek

De voormalige Surinaamse legerleider kan niet meer in hoger beroep tegen het vonnis, maar gaat wel een verzoek tot gratie indienen bij de president van Suriname. “Mijn belangrijkste argument daarbij: ik ben 78. Ik heb dus 78 decembermaanden meegemaakt. Mensen hebben nu het beeld alsof ik elk jaar in december mensen loop uit te moorden, maar dat was maar één keer zo. En 77 keer niet. Die 77 goede decembermaanden zijn in het proces onderbelicht gebleven. Ik vind dat niet eerlijk.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht