Oproep van PostNL: ‘Stuur kerstkaarten gespreid over het jaar’

DEN HAAG – PostNL roept op om volgend jaar niet allemaal tegelijkertijd kerstkaarten te sturen. “Het is ondoenlijk als iedereen ze in december stuurt, en dan ook nog vlak voor de feestdagen”, zegt een woordvoerder van de postbezorger. “We willen mensen vragen om kerstkaarten voortaan gespreid over het jaar te versturen. Het zou fijn zijn als een deel van de mensen er in januari al mee begint. We zouden eigenlijk voor Pasen als een kwart van de kerstkaarten bezorgd willen hebben.”

Volgens PostNL hikken mensen massaal tegen het sturen van kerstkaarten aan. “Iedereen wacht er tot het allerlaatst mee. En dan zitten wij met de gebakken peren, want dan krijgen we opeens miljoenen kerstkaarten voor onze kiezen.”

Kerstkaartspreiding

Om de stroom kerstkaarten vanaf volgend jaar beheersbaar te maken, wil PostNL dat mensen per straat afspraken maken. “Bijvoorbeeld: alle even nummers sturen hun kerstkaarten van januari tot en met juni, en alle oneven nummers van juli tot en met december”, zegt PostNL-woordvoerder Wouter Vriezen. “Vervolgens kun je ook per huishouden of per Vereniging van Eigenaren kijken hoe je het verder verdeelt. Bijvoorbeeld op basis van leeftijd, inkomen of seksuele geaardheid. Ben je een hetero man van 53 met een modaal inkomen, dan stuur je je kerstkaart in augustus, ben je een bi-vrouw van 34 met een topinkomen, dan stuur je je kerstkaart in mei. Volgens ons kunnen mensen dat soort afspraken heel goed zelf maken.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht