Bouterse genoemd als minister-president in kabinet Wilders-Omtzigt

DEN HAAG – Desi Bouterse wordt steeds vaker genoemd als mogelijke minister-president van een extraparlementair kabinet. Dat zeggen bronnen rondom het formatieproces. “Ze zoeken iemand met afstand tot de Haagse politiek”, zegt parlementair verslaggever Geri van Soest. “En ook iemand die een nieuwe bestuurscultuur met zich meebrengt. Bouterse past prima in dat profiel.”

De voormalige Surinaamse legerleider laat zelf weten ‘vanaf komende vrijdag voldoende tijd te hebben voor het premierschap van Nederland’. Wel geeft hij aan ‘ook een andere verplichting te hebben’, die hem noopt tot werken op afstand.

Met name PVV en BBB zien weinig bezwaar in een minister-president die zijn werk vooral via videobellen doet. “We zijn ook wel een beetje klaar met premiers die maar de hele tijd door Den Haag fietsen met een appeltje in hun hand”, zo zou Geert Wilders tegen informateur Ronald Plasterk hebben gezegd.

Beveiliging

Pieter Omtzigt is ook akkoord, maar heeft wel een paar eisen aan de benoeming van Bouterse gesteld. In een opname die eerder deze week uitlekte, hoorden we Omtzigt tijdens een partijoverleg van NSC zeggen: “Het betekent wel dat we de beveiliging van alle Nederlanders moeten opschroeven, vooral in de maand december.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht