Auto’s worden steeds dikker: ‘Ik krijg de mijne de garage niet meer uit’

DEN HAAG – Steeds meer auto’s hebben last van autobesitas. Dat stelt Transport & Environment, een koepel van Europese organisaties die zich inzetten voor duurzaam vervoer. Gemiddeld worden personenwagens elk jaar een halve centimeter dikker. “Dat klinkt niet zo ernstig, maar het is een gemiddelde”, zegt een woordvoerder van de organisatie. “We zagen laatst een Volkswagen Golf die ruim een meter was aangekomen. Die hebben ze met een hijskraan uit een woonerf moeten takelen.”

Ook de Wegenwacht van de ANWB merkt dat steeds meer auto’s dikker worden. “Vroeger werden we het meest gebeld door mensen die langs de kant stonden met een lekke band, of met een tank vol verkeerde brandstof. Nu komen de meeste telefoontjes van automobilisten die klem zitten onder een viaduct.”

Afslanken

Autoverkopers profiteren van autobesitas. “Wij hebben steeds meer klanten die al een auto hebben, maar toch een nieuwe komen kopen”, zegt autohandelaar Ron Citroen. “Vorige week had ik nog een gast die me vertelde dat hij zijn auto in zijn garage had gezet. Wil hij een week later wegrijden, krijgt hij zijn auto de garage niet meer uit. Auto past niet meer door de garagedeur. Ja, wat doe je dan? Je auto laten afslanken gaat echt even duren.”

Rijkswaterstaat raadt bezitters van auto’s aan om hun vierwielige vrienden méér te laten bewegen. “Veel auto’s staan te veel stil”, zegt een woordvoerder. “Bewegen is essentieel om gezond te blijven.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht