1 aprilgrap ‘Je veter zit los’ is terug van weggeweest

AMSTERDAM – De 1 aprilgrap ‘Je veter zit los’ is de laatste jaren bezig aan een sterke opmars. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de grap op 1 april 2023 ruim 23 procent vaker werd gemaakt dan op dezelfde dag in 2022. “Het is een klassieker”, zegt trendonderzoeker Marlies Gegrond. “Vooral in tijden van onzekerheid zie je dat mensen daarop teruggrijpen.”

Bij de losse-veter-grap roept roept de grappenmaker tegen iemand die schoenen draagt ‘Je veter zit los!’. Als die persoon dan omlaag kijkt om te controleren of dat echt zo is, roept de grappenmaker ‘1 april!’. “De grap is inmiddels wat sleets, omdat de meeste mensen hem wel kennen”, zegt comedian Froukje Roeling. “Maar toch is het een briljante vondst. Zo puntig geschreven… het zijn bij elkaar maar zes woorden, maar de uitwerking is hilarisch. Het is de moeder van alle 1 aprilgrappen. Ik zou willen dat ik ‘m had bedacht.”

Kikker in je bil

De hernieuwde belangstelling voor de grap ‘Je veter zit los’ is niet nieuw. In de jaren 80 was er ook een kortstondige opleving van de grap, toen schoenen met klittenbandsluiting populair waren. De grappenmaker riep dan ‘Je veter zit los!’ naar iemand die schoenen met klittenband droeg. Die keek dan omlaag, om vervolgens zelf te concluderen dat hij helemaal geen veters heeft. Dat zorgde in de jaren 80 voor extra hilariteit. In die periode zongen mensen ook vaak ‘1 april, kikker in je bil, die er nooit meer uit wil’, maar uit de CBS-cijfers blijkt niet dat dat liedje ook weer in zwang raakt.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht