Ontvangers excuses eisen ook gegarandeerd succes op Tinder

DEN HAAG – De excuses die het kabinet op 19 december wil maken voor het Nederlandse slavernijverleden, zijn in de ogen van een aantal belangenorganisaties niet voldoende. Zij eisten afgelopen week al dat de excuses samen zouden gaan met een speech van de Koning, een verbod op Zwarte Piet en het woord neger, en een kwijtschelding van de binnenlandse schuld van Suriname en de Caribische eilanden. Ze stellen nu ook dat de nazaten van slaafgemaakten niet alleen recht hebben op een herstelfonds, maar ook op onder andere winnende krasloten, zomers zonder regen en gegarandeerd succes op Tinder. Dat alles als onderdeel van een concreet routeplan dat ‘de achterstelling van de nazaten oplost’.

De complete lijst van eisen beslaat vijftig kantjes, en omvat ook blauwe zetels uit de Tweede Kamer voor in de woonkamer, een huis met minimaal tien postcodes zodat je ook tien keer zoveel kans maakt in de Postcodeloterij, post van de Belastingdienst die komt in een envelop met een kleur naar keuze, een bonuskaart waarmee je in de supermarkt altijd tien procent meer korting hebt dan je buurman, een pasje waarmee je nooit meer je riem of je schoenen hoeft uit te doen op Schiphol, een wijziging in de Nederlandse spelling waardoor ‘hun hebben’ voortaan correct is, een strippenkaart waarmee je minimaal tien keer ongestraft kunt wildplassen, en een afstandsbediening waarmee je de film in de bioscoop even op pauze kunt zetten als je naar de wc moet (ook al wil de rest van de zaal doorkijken).

Kaalplukken

“De meeste van deze eisen hebben vrij weinig met het slavernijverleden of met excuses te maken”, geeft een woordvoerder van de belangenorganisaties toe. “Maar je moet ijzer smeden als het heet is. Nu de regering wentelt in excuses, is de overheid een makkelijke prooi. We gaan Nederland helemaal kaalplukken. Dat is een stuk leuker dan katoen plukken trouwens.”

Er gaat ook nog een alternatieve lijst met eisen rond, die nog een stap verder gaat. Daarin eisen de nazaten van slaafgemaakten ook een verbod op de voornaam Ger omdat er een onwenselijke uitspraak ontstaat als je deze persoon tegenspreekt (“Nee, Ger!”), een boekverbranding van titels die zijn geschreven in Slavische talen, een verplichte penisverkleining voor mannelijke nazaten van slavenhandelaren, de verkoop van alle Noord-Hollanders aan kledingfabrieken in Bangladesh en van alle Zuid-Hollanders aan de fabrieken van Foxconn in China, en het afzinken van de stad Amsterdam.

“Ik vermoed dat niet alle eisen ingewilligd zullen worden”, aldus de opsteller van dit alternatieve eisenpakket.

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht