‘Niet alle meisjes in bikini willen zwemmen’

KIJKDUIN – ‘Niet alle meisjes in bikini willen zwemmen.’ Dat is de slogan van een nieuwe campagne van SIRE. “Er bestaan veel vooroordelen over meisjes die een bikini dragen”, zegt een medewerker van de stichting. “Veel Nederlanders denken dat meisjes in bikini naar het strand willen, of naar een zwembad. Terwijl je een bikini natuurlijk ook gewoon naar kantoor kunt dragen, of naar de bioscoop, of naar een restaurant. Het is voor meisjes in bikini heel stigmatiserend dat ze altijd maar weer de vraag krijgen of ze willen zwemmen.”

In reclamespotjes van SIRE wordt het verhaal verteld van Evy, die bijna elke dag een bikini draagt. “Ik vind dat gewoon lekkerder zitten dan jeans”, legt ze uit. “Maar elke dag als ik op kantoor kom, is het weer hetzelfde liedje. ‘Ga je straks naar het strand?’, ‘Zwem je graag?’, ‘Ga je in de lunch een baantje trekken?’. De hele dag door krijg ik dat soort vragen. Omdat ik een bikini draag, denken mensen automatisch dat ik een strandganger ben. Soms gaat dat heel ver. Ik heb deze maand al drie keer een lift naar Kijkduin gekregen terwijl ik daar niet heen wilde.”

Evy bracht deze maand ook het boek Een bikinimeisje op kantoor uit, waarin ze vertelt over haar ervaringen op de werkvloer. “Ik draag een bikini omdat het lekker zit, en ook omdat ik het leuk vind als mannen naar mijn kont staren, of af en toe een lekkere seksueel-getinte opmerking maken”, vertelde ze bij de presentatie van het boek. “Ik geniet van zo’n momentje bij de koffieautomaat, als een collega iets zegt over mijn cupmaat. Maar dat komt bijna nooit voor. Want altijd komt er weer die vraag of ik wil zwemmen. Ze denken nog maar aan één ding als ze een bikini zien.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht