NS: ‘Spits kan beter tijdens de daluren’

UTRECHT – NS-topman Wouter Koolmees vindt het ‘onhandig’ dat de spits elke dag precies samenvalt met de uren waarop het druk is in de treinen. “Het zou beter zijn als we met zijn allen besluiten om de spits voortaan tijdens de daluren te doen”, zei Koolmees vanmorgen tijdens een persconferentie. “Daarom introduceren we een speciaal spitstarief, dat alleen tijdens de daluren geldig is.”

De NS-topman gaf ook aan dat onduidelijk is wie ooit heeft bedacht dat de spits precies tijdens de drukste uren moet plaatsvinden. “Degene die dat heeft ingesteld, heeft er duidelijk niet goed over nagedacht. En nu zitten wij met de gebakken peren. Want Nederlanders houden zich massaal aan de regel dat de spits in de drukke uren moet. Het is misschien wel de best nageleefde regel in Nederland.”

Volgens Koolmees heeft de NS ook onderzocht of de spits gelijkmatig over de dag kan worden uitgesmeerd. “Maar daar is geen draagvlak voor. Veel mensen vrezen dat het unieke karakter van de spits verloren gaat als er onvoldoende mensen aan meedoen.”

Lees ook:

Of probeer eens een volstrekt willekeurig bericht